Морські перевезення вантажів: особливості та види

Тема: Перевезення  |   Дата: 11.03.2024

Морські контейнерні перевезення – один із найбільш затребуваних та популярних способів доставки різних вантажів. Такий метод вже протягом тривалого часу активно використовується у зовнішньоекономічній діяльності (ЗЕД). Насамперед популярність обумовлена вигідною вартістю послуги з можливістю транспортувати важкі та габаритні вантажі. Доведено, що при використанні морського транспорту витрати на обслуговування залишаються мінімальними навіть при перевезення на значні відстані.

При цьому вантаж перевозиться у спеціальних контейнерах, що додатково захищають товар від негативного впливу зовнішніх факторів. Обираючи морські перевезення, необхідно врахувати всі «за» та «проти». Серед недоліків відзначають лише один мінус – невисока швидкість. Але, якщо мова не йде про товар, що швидко псується, а для замовника терміни знаходяться після ціни та надійності перевезення, такий варіант вважається найбільш підходящим.

Основні види морських перевезень

Обираючи компанію-перевізника, необхідно віддавати перевагу таким виконавцям, які тісно співпрацюють з провідними морськими судноплавними лініями. Все це допомагає забезпечити вигідні ціни, оптимальні терміни та високий ступінь надійності.

Розрізняють два основні види вантажоперевезень:

  • Full Container Load (FCL) – коли відбувається доставка вантажу в окремих контейнерах. Цей варіант буде актуальним для клієнтів, які надсилають великі партії товарів.
  • Less Than Container Load (LCL) – коли відбувається відправка невеликих партій у складі збірних вантажів. У такому разі в одному контейнері буде вантаж від різних відправників, а оплата за доставку здійснюється з урахуванням вільного місця, яке займає конкретний товар.

Останній вид популярний серед невеликих компаній, приватних осіб, яким не потрібно платити за оренду повноцінного контейнера.

Як формується ціна на морські перевезення?

Доставка морем відрізняється демократичними цінами, які залежать від безлічі факторів:

  • габарити вантажу, який необхідно доставити;
  • вага;
  • терміни доставки, зазначені замовником;
  • обраний маршрут (куди слід доставити товар);
  • сезон, погодні умови.

Виходячи з усіх перерахованих вище факторів, відбувається розрахунок остаточної вартості послуги. До цього списку можуть бути включені додаткові послуги від перевізника, пов'язані з індивідуальними побажаннями замовника.

Поділіться інформацією в соцмережах
Зареєструйте свою компанію на DLAB
Це допоможе підвищити рейтинг сайту в пошуковій видачі, на порядок збільшити відвідуваність свого сайту, залучити нових клієнтів у бізнес та надасть багато інших переваг перед конкурентами.