Капуста броколі: як отримати гарний урожай?

Тема: Рослинництво  |   Дата: 20.07.2022

Вирощування рослин із сімейства капустяних сьогодні досить поширене в Україні. Корисні овочі, багаті на поживні речовини, століттями супроводжували харчові традиції та культуру нашої країни. Серед них ми можемо знайти звичайну броколі купити насіння капусти броколі в https://yaskravaklumba.com.ua/. Чи легко виростити її у своєму саду?

Брокколі відома своїми багатими поживними властивостями, але при цьому вона малокалорійна. Культура є джерелом бета-каротину, фолієвої кислоти, вітамінів C, B6 та лютеїну. Крім того, вона містить багато мінералів, таких як калій, магній та кальцій. Цей цінний овоч варто ввести у свій раціон людям, які мають проблеми із зором або інтенсивно займаються спортом, адже капуста також є чудовим джерелом білка, багата на вітамін К, який корисний для кісток і суглобових хрящів.

Брокколі має чудовий смак і зберігає свій інтенсивний зелений колір як при приготуванні різних страв, так і при заморожуванні. Однак не потрібно занадто довго (тоді вона втратить більшу частину своїх цінних поживних речовин). Також її рекомендується їсти у сирому вигляді і в такому стані овоч найкорисніший!

Ніжна зелена броколі, благородніша родичка цвітної капусти, один з найпопулярніших, а також улюблених овочів сімейства хрестоцвітих. Порадимо, як їх вирощувати.

Як садити брокколі?

Незважаючи на всі переваги рослини, ми рідко вирощуємо броколі, тому що вона здається вимогливою та примхливою. Проте варто спробувати посадити її в саду, тому що при правильному догляді вона може дати досить рясний та якісний урожай.

  • Найкращі шанси на успіх матиме вирощування таких сортів, які призначені для осіннього чи весняного збору врожаю, тому що овочі для літнього збору можуть спричинити безліч різних проблем (посуха та висока температура можуть спровокувати порушення у розвитку суцвіть).
  • Однак, якщо ви наважитеся вирощувати броколі для весняного врожаю, найкраще придбати готові саджанці у виробника або на ринку, тому що власне виробництво досить клопітне і складне (потрібне дуже світле приміщення з температурою 15-18°С). Такий саджанець – загартований, його висаджують у ґрунт наприкінці березня чи на початку квітня. Період вегетації триває близько 50-60 днів.

З іншого боку, ми можемо самі спробувати підготувати саджанці сортів, призначені для осіннього збирання (вегетаційний період приблизно 70-80 днів). Для цього слід помістити насіння брокколі на насіннєве ложе, і коли воно проросте і дасть перші два листочки, його слід пересадити в горщики. Саджанці з 4-6 листям, що розрослися, висаджуються в землю відкриту приблизно в червні на відстані один від одного 40-50 см. Для броколі важливо досить велика відстань між рослинами, оскільки це дозволяє її розеткам краще розвиватися.

Основні правила вирощування

Брокколі належать сімейству капустяних. Їй потрібні родючі та вологі ґрунти, хоча вона не така вимоглива, як цвітна капуста, через сильнішу кореневу систему. Вирощування броколі починається з посадки розсади. Це можна робити з березня до червня. Збираємо броколі з липня до початку жовтня. Якщо ми підготували розсаду, час від посіву насіння до першого врожаю має становити близько 80 днів.

  • Брокколі вимагає прохолодної погоди, сонячного світла, води та родючого, добре дренованого та вологого грунту, багатого на органічні речовини. Тому її слід садити в місцях, де рослина піддаватиметься впливу сонячного світла не менше 6 годин на день.
  • Для гарного розвитку рослин слід використовувати різноманітні мінеральні добрива, багаті на сполуки азоту, або компостний гній. Ви також можете вносити гранульовані органічні добрива або мінеральні добрива, які містять комплексні поживні речовини.
  • Брокколі любить постійну вологість для швидкого зростання та отримання хороших пружних розеток. Органічний шар компосту, дрібно подрібнене листя або кора забезпечать необхідний температурний і вологий режим і знищують бур'яни. Мульчування допоможе підтримувати відповідну температуру та вологість субстрату.

Якщо субстрат не багатий на сполуки азоту, які утворюються в результаті інтенсивної діяльності дощових черв'яків та регулярної подачі багатих азотом органічних добрив, повторно удобрюйте рідкими добривами, це буде стимулювати розвиток нового листя та міцних суцвіть.

Збір власного врожаю

Залежно від сорту, збирати вирощені суцвіття можна приблизно через 40-70 днів з моменту висадження розсади на постійне місце (відбувається навесні в травні-червні, восени в середині вересня), коли квіткові бруньки ще не сформувалися , але розетки рослини вже досить виросли, міцні та компактні.

Після збору качани культури слід зберігати недовго в прохолодному темному приміщенні (близько тижня при 0 ° C, бажано загорнути у фольгу, тому що вони швидко в'януть і сохнуть), також суцвіття броколі можна заморозити або використовувати для безпосереднього вживання (тоді вони найсмачніші та зберігають найбільшу харчову цінність).

Поділіться інформацією в соцмережах
Зареєструйте свою компанію на DLAB
Це допоможе підвищити рейтинг сайту в пошуковій видачі, на порядок збільшити відвідуваність свого сайту, залучити нових клієнтів у бізнес та надасть багато інших переваг перед конкурентами.