Цінні монети України: види та особливості

Тема: Гроші  |   Дата: 15.07.2022

Корлянка українських монет розпочалася у 1992 р. У результаті змін у фінансовій сфері країни перелік дрібниці, яка була в побуті, стрімко змінився. Сучасні нумізмати просять за ексклюзивні українські монетки більшу суму, що перевищує номінал грошової одиниці. Однак, продаючи рідкісні зразки, необхідно розбиратися в них або краще звернутися за допомогою до перевірених консультантів.

Компанія Ocenka допоможе з оцінкою та продажем рідкісних екземплярів. Вдасться реалізувати за привабливою ціною ті цінні монети України, які представлені на сайті. Вартість залежить від численних факторів, що враховуються оцінювачами.

Типи цінних монет України

Виконується випуск кількох різновидів грошових одиниць. Серед них виділяють такі:

  1. Повсякденні. Це розмінні монети, що знаходяться щодня в обороті.
  2. Пам'ятні. Випуск грошових одиниць присвячується певній даті, важливим історичним подіям. Цінність монет залежить від тиражу та матеріалу, що використовується для виготовлення. Видів екземплярів налічуються сотні.
  3. Інвестиційні. Такі грошові одиниці карбує НБУ, застосовуючи при цьому дорогоцінний метал. Зразки підходять для колекціонування та як метод вкладення грошей. Переважно використовуються такий метал, як срібло чи золото. Примірники можна як купити, так і продати, що у будь-якому випадку буде вигідним грошовим вкладенням.

З кожним роком вартість зразка збільшується. Тому покупка буде чудовим вкладенням коштів. Найбільшу цінність має монета, присвячена «Євро-2012». Вона відлита із золотого сплаву. Має номінал 500 грн., при цьому важить п'ятсот грам. Тираж обмежений, а отже, вартість досить велика, купити екземпляр дуже складно.

Спосіб визначити цінність монети

Щоб розібратися, перед вами цінна грошова одиниця або звичайнісінька, потрібно приділити увагу кільком факторам. До них належать:

  1. Магнітне тяжіння. Для перевірки цінності екземпляра, виготовленого із жовтого металу, необхідно піднести магніт до копійки. Зразок, який має великий магнетизм, коштує дорожче. Монетки зі срібла не повинні реагувати на магніт. Але є виняток. Це 2 копійки 1992–1994 років. випуску.
  2. Тип гурту. Бічна частина екземпляра, що не має засічок, має високу цінність. Можуть стати винятком 1 та 2 копійки. Вони мають гладкий гурт.
  3. Кут розташування аверса до реверсу. Монетки зі зрушеними малюнками є досить цінними серед нумізматів. При зрушенні на 95 і 180 градусів зразки дуже дорогі.

Якщо знайшли монетку, яка не схожа на інші, зверніться до експерта компанії Ocenka. Він допоможе встановити вартість екземпляра та визначить його рідкість.

Цінність нестандартних монет

Унікальні зразки з'явилися тоді, коли стартувало карбування на Луганському заводі. Проходили регулярні експерименти з дизайном малюнків та матеріалом. Ексклюзивними є монетки, при випуску яких припускалися помилок. У ті часи робітника, який одружився, звільняли або позбавляли премії. Однак сьогодні нестандартні екземпляри коштують великих грошей.

Серед грошових одиниць, за які нумізмати віддають цілий стан, виділяють такі:

  1. 10 копійок 1994 р. Ексклюзивною вважається та монетка, на якій присутні два аверси – на лицьовій та виворітній сторонах.
  2. 50 копійок без року випуску. Підвищує цінність примірника відсутність аверсу.
  3. 1 гривня, 50 копійок 1992 та 1996 р. Можна зустріти монетки, на яких малюнок розташований під кутом.

Кожен зразок стане ексклюзивом у вашій колекції та принесе гарний заробіток. У разі виникнення сумнівів, чи цінний ваш екземпляр, звертайтеся до компанії Ocenka, де вас проконсультують експерти.

Поділіться інформацією в соцмережах
Зареєструйте свою компанію на DLAB
Це допоможе підвищити рейтинг сайту в пошуковій видачі, на порядок збільшити відвідуваність свого сайту, залучити нових клієнтів у бізнес та надасть багато інших переваг перед конкурентами.